Kwas tranek­samowy (Tranex­am­ic Acid, TXA) to organ­iczny związek chemiczny będą­cy syn­te­ty­czną pochod­ną aminok­wa­su lizyny. Jest wyko­rzysty­wany w prze­myśle kos­me­ty­cznym jako skład­nik akty­wny nowoczes­nych for­mu­lacji pielęgnacyjnych.

Kwas tranek­samowy jest szczegól­nie ceniony w pro­duk­tach przez­nac­zonych do pielę­gnacji skóry z nierównomiernym kolory­tem, widoczny­mi prze­bar­wieni­a­mi oraz ślada­mi pigmentacyjnymi.

Wys­tępu­je najczęś­ciej w postaci białego lub niemal białego proszku krys­tal­icznego. Charak­teryzu­je się dobrą roz­puszczal­noś­cią w wodzie, dzię­ki czemu może być stosowany w preparat­ach zaw­ier­a­ją­cych fazę wodną.

Właściwości kosmetyczne

Wyrówny­wanie kolory­tu skóry

Kwas tranek­samowy wyko­rzysty­wany jest w kos­me­tykach przez­nac­zonych do poprawy wyglą­du skóry o nierównomiernej pig­men­tacji. Stanowi skład­nik for­mu­lacji wspier­a­ją­cych uzyskanie bardziej jed­no­litego kolory­tu cery.

Zmniejszanie widocznoś­ci przebarwień

TXA stosowany jest w pro­duk­tach ukierunk­owanych na pielę­gnację skóry z prze­bar­wieni­a­mi posłoneczny­mi oraz zmi­ana­mi kolory­tu pozostały­mi po niedoskonałościach.

Pielę­gnac­ja skóry wyma­ga­jącej wyrów­na­nia kolorytu

Stanowi skład­nik preparatów kos­me­ty­cznych wyko­rzysty­wanych w codzi­en­nej pielę­gnacji skóry o niejed­no­li­tym wyglądzie.

For­mu­lac­je wieloskładnikowe

Kwas tranek­samowy może być stosowany w połącze­niu z inny­mi skład­nika­mi akty­wny­mi, taki­mi jak nia­cy­namid, N‑acetyloglukozamina czy wybrane skład­ni­ki antyoksy­da­cyjne, po potwierdze­niu ich kompatybilności.

Właściwości technologiczne

  • Biały lub niemal biały proszek krystaliczny
  • Dobra roz­puszczal­ność w wodzie
  • Pochodze­nie syntetyczne
  • Możli­wość stosowa­nia w fazie wod­nej formulacji
  • Przy­dat­ność w pro­dukcji serum, kremów i emulsji
  • Możli­wość wyko­rzys­ta­nia w recep­turach wieloskładnikowych
  • Wyso­ka czys­tość w spec­jal­isty­cznych gatunkach kosmetycznych

Zastosowanie w przemyśle kosmetycznym

Serum do twarzy

Kwas tranek­samowy zna­j­du­je zas­tosowanie w serum przez­nac­zonych do pielę­gnacji skóry z nierównomiernym kolorytem.

Kre­my pielęgnacyjne

Stosowany jest w kremach do twarzy oraz emul­s­jach kos­me­ty­cznych przez­nac­zonych do poprawy wyglą­du skóry.

Kos­me­ty­ki do skóry z przebarwieniami

Wyko­rzysty­wany jest w for­mu­lac­jach ukierunk­owanych na zmniejszanie widocznoś­ci miejs­cowych zmi­an pigmentacyjnych.

Toni­ki i esenc­je kosmetyczne

Dzię­ki dobrej roz­puszczal­noś­ci w wodzie może stanow­ić skład­nik odpowied­nio opra­cow­anych pro­duk­tów płynnych.

Zaawan­sowane for­mu­lac­je kosmetyczne

TXA jest skład­nikiem wyko­rzysty­wanym w opra­cowywa­niu nowoczes­nych kos­me­tyków zaw­ier­a­ją­cych kil­ka sub­stancji aktywnych.

Podstawowe informacje techniczne

  • Nazwa pol­s­ka: Kwas traneksamowy
  • Nazwa ang­iel­s­ka: Tranex­am­ic Acid
  • Skrót: TXA
  • INCI: Tranex­am­ic Acid
  • Nazwa chemicz­na: kwas trans-4-(aminometylo)cykloheksanokarboksylowy
  • Numer CAS: 1197–18‑8
  • Numer WE: 214–818‑2
  • Wzór sumaryczny: C₈H₁₅NO₂
  • Masa molowa: 157,21 g/mol
  • Postać: proszek krystaliczny
  • Bar­wa: biała do niemal białej
  • Roz­puszczal­ność: roz­puszczal­ny w wodzie
  • Pochodze­nie: syntetyczne
  • Przykład­owa czys­tość hand­lowa: ≥99%
  • Zas­tosowanie: prze­mysł kosmetyczny