Kwas fer­u­lowy (Fer­ulic Acid) to organ­iczny związek należą­cy do grupy kwasów fenolowych, nat­u­ral­nie wys­tępu­ją­cy w wielu rośli­nach, między inny­mi w otrębach ryżowych, zbożach i nasionach.

W prze­myśle kos­me­ty­cznym jest ceniony ze wzglę­du na właś­ci­woś­ci antyoksy­da­cyjne oraz możli­wość wyko­rzys­ta­nia w nowoczes­nych for­mu­lac­jach pielęgnacyjnych.

Kwas fer­u­lowy może być pozyski­wany z surow­ców roślin­nych lub wyt­warzany meto­da­mi syn­tezy chemicznej i pro­cesów biotechnologicznych.

Wys­tępu­je zazwyczaj w postaci drob­ne­go, krys­tal­icznego proszku o bar­wie od białej do jasnożółtej.

Zna­j­du­je zas­tosowanie przede wszys­tkim w kos­me­tykach antyoksy­da­cyjnych, preparat­ach wyrównu­ją­cych koloryt skóry oraz pro­duk­tach pielę­gna­cyjnych przez­nac­zonych do skóry narażonej na dzi­ałanie czyn­ników środowiskowych.

Właściwości kosmetyczne

Dzi­ałanie antyoksydacyjne

Kwas fer­u­lowy wykazu­je właś­ci­woś­ci prze­ci­wut­le­ni­a­jące, dzię­ki czemu jest wyko­rzysty­wany w for­mu­lac­jach mają­cych na celu ograniczanie pro­cesów utle­ni­a­nia oraz ochronę skład­ników kos­me­ty­cznych przed degradacją oksydacyjną.

Pielę­gnac­ja skóry z oznaka­mi starzenia

Jest skład­nikiem stosowanym w kos­me­tykach ukierunk­owanych na poprawę wyglą­du skóry, wygładze­nie jej powierzch­ni oraz pielę­gnację cery narażonej na stres środowiskowy.

Wyrów­nanie kolory­tu skóry

Kwas fer­u­lowy wyko­rzysty­wany jest w preparat­ach kos­me­ty­cznych przez­nac­zonych do pielę­gnacji skóry o nierównomiernym kolorycie i widocznych przebarwieniach.

Połącze­nie z wit­a­m­i­na­mi C i E

Szczegól­nie intere­su­ją­cym zas­tosowaniem kwa­su fer­u­lowego są for­mu­lac­je zaw­ier­a­jące wit­a­m­inę C oraz wit­a­m­inę E. Takie połączenia są stosowane w zaawan­sowanych kos­me­tykach antyoksy­da­cyjnych i preparat­ach do pielę­gnacji twarzy.

Właściwości technologiczne

  • Postać krys­tal­icznego proszku
  • Bar­wa od białej do jasnożółtej
  • Właś­ci­woś­ci antyoksydacyjne
  • Ogranic­zona roz­puszczal­ność w wodzie
  • Lep­sza roz­puszczal­ność w odpowied­nio dobranych roz­puszczal­nikach, między inny­mi etanolu i wybranych glikolach
  • Możli­wość wyko­rzys­ta­nia w for­mu­lac­jach serum, emul­sji oraz innych kos­me­tyków pielęgnacyjnych
  • Możli­wość łączenia z inny­mi skład­nika­mi antyoksydacyjnymi

Zastosowanie

Serum antyoksy­da­cyjne

Kwas fer­u­lowy jest wyko­rzysty­wany w pro­dukcji zaawan­sowanych serum do twarzy, szczegól­nie w połącze­niu z wit­a­m­iną C i wit­a­m­iną E.

Kre­my pielęgnacyjne

Zna­j­du­je zas­tosowanie w kremach przez­nac­zonych do pielę­gnacji skóry z oznaka­mi starzenia oraz nierównomiernym kolorytem.

Kos­me­ty­ki ochronne

Wyko­rzysty­wany jest jako skład­nik preparatów pielę­gna­cyjnych przez­nac­zonych do skóry narażonej na nieko­rzystne czyn­ni­ki środowiskowe.

Pro­duk­ty do pielę­gnacji cery dojrzałej

Może być stosowany w for­mu­lac­jach ukierunk­owanych na poprawę wyglą­du, gład­koś­ci i kondy­cji skóry.

Bada­nia i rozwój kosmetyków

Stanowi intere­su­ją­cy skład­nik w opra­cowywa­niu nowoczes­nych sys­temów antyoksy­da­cyjnych oraz spec­jal­isty­cznych for­mu­lacji kosmetycznych.

Postać i specyfikacje surowca

W prze­myśle kos­me­ty­cznym spo­tykany jest kwas fer­u­lowy o wysok­iej czys­toś­ci, w tym surow­ce o zawartoś­ci sub­stancji głównej wynoszącej 98% i 99%.

Para­metr czys­toś­ci jest oznaczany meto­da­mi anal­i­ty­czny­mi, między inny­mi HPLC.

Podstawowe informacje techniczne

  • Nazwa pol­s­ka: Kwas ferulowy
  • Nazwa ang­iel­s­ka: Fer­ulic Acid
  • INCI: Fer­ulic Acid
  • Nazwa chemicz­na: Kwas 4‑hy­droksy-3-metoksy­cy­na­monowy
  • Numer CAS: 1135–24‑6
  • Numer WE: 214–490‑0
  • Wzór chemiczny: C₁₀H₁₀O₄
  • Masa molowa: 194,18 g/mol
  • Postać: proszek krystaliczny
  • Bar­wa: biała do jasnożółtej
  • Roz­puszczal­ność: ogranic­zona w wodzie, lep­sza w odpowied­nich roz­puszczal­nikach organicznych
  • Przykład­owe czys­toś­ci: 98%, 99%
  • Zas­tosowanie: prze­mysł kosmetyczny